Aangifte tegen Ajax-voetballer Zakaria Labyad wegens mishandeling

RTL Boulevard
vrijdag 29 oktober 2021

Politie en justitie doen onderzoek naar een geweldsincident tussen een aannemer, Ajax-middenvelder Zakaria Labyad (28) en enkele familieleden. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Boulevard. Een conflict over de betaling van een klus is medio vorig jaar volledig geëscaleerd op de oprit van de Ajacied in Blaricum. De aannemer beschuldigt de profvoetballer van mishandeling en bedreiging met de dood. Labyad is door de recherche gehoord als verdachte in het onderzoek, maar deed zelf aangifte tegen de man wegens huisvredebreuk en bedreiging.

"De kwestie is bij ons bekend, maar we gaan er niet op reageren"

Aannemer X* start in maart 2020 met een klus in de luxe villa in de Gooise plaats. De opdrachtgever, voetballer Zakaria Labyad, vraagt aan het klusbedrijf om voor duizenden euro’s zijn huis te verfraaien. Zo gek vindt X het niet dat een bekend persoon hem wil inhuren, want hij krijgt regelmatig verzoeken van vermogende Nederlanders. Al eerder klust hij in miljoenenwoningen van mediamagnaat John de Mol, Ajax-voetballer Daley Blind en dj Martin Garrix, in het hoge segment. Maar de klus bij Labyad loopt anders dan hij gewend is. 

De opdracht duurt uiteindelijk tot mei 2020. In de periode daarna probeert X afspraken te maken met Labyad over de betaling van ruim 18.000 euro. Dat loopt spaak, want de voetballer zou een aantal keer hebben afgezegd vanwege een training. Ook was er volgens de middenvelder onvrede over de werkzaamheden van het bedrijf. Uiteindelijk blokkeert Labyad de aannemer op sociale media, whatsapp en e-mail. Contact krijgen is op dat moment niet meer mogelijk.

Na weken geen gehoor rijdt X naar de villa in Blaricum om verhaal te halen. Tot een rustig gesprek tussen de partijen komt het niet. De klusjesman loopt een halfuur rond de woning, schreeuwt en bonkt op de ramen. Een buurman vraagt wat er aan de hand is. Labyad doet de deur niet open en belt zijn vader en broer, die naar de woning komen. Flinke woorden vallen, en even later vallen er ook klappen. Volgens de aangever is hij zelfs bedreigd met een vuurwapen. 

Op videobeelden, die zijn ingezien door de misdaadredactie van RTL Boulevard, is te zien dat X is omsingeld door een groep mannen. Personen zijn op het videobeeld, zonder het gebruik van speciale technieken, lastig te herkennen met het blote oog. De aannemer krijgt meerdere klappen tegen zijn hoofd in een situatie die door hem als zeer bedreigend is ervaren. Op een gegeven moment komt een man, volgens de aangever voetballer Labyad, het beeld ingelopen. De persoon voegt zich in de groep op het moment dat X wordt aangevallen. Even later loopt hij weg. 

X belt 112, maar wanneer de politie arriveert, verklaart hij onder druk dat er niets aan de hand was. De agenten sturen alle aanwezigen naar huis. De aannemer schakelt een deurwaarder in, die beslag laat leggen op de camerabeelden van het incident. Labyad weigert de beelden af te staan, maar in hoger beroep beslist het Gerechtshof toch dat de beelden naar de man moeten. Echter blijken de beelden, die in bewaring zijn gegeven bij een onafhankelijke bewaarder, dan al om onbekende redenen verwijderd te zijn. Elf dagen daarna doet X aangifte bij de politie van het geweldsincident. Recent is een kort fragment van de bewakingsbeelden toch weer opgedoken.

Labyad doet, vanwege de actie van de aannemer, augustus vorig jaar aangifte wegens huisvredebreuk en bedreiging. De politie onderzoekt ook deze aangifte. De advocaat van de voetballer, Mariëlle van Essen, reageert als volgt op beide onderzoeken: 

"Cliënt betreurt het dat de heer de media opzoekt voor een geschil dat reeds in onderzoek is bij het Openbaar Ministerie en de rechtspraak, ook wat betreft de rol van de heer zelf waartegen een aangifte loopt. De heer heeft hiermee kennelijk geen ander doel dan het beschadigen van de eer en goede naam van cliënt. Zeker nu de heer blijkens de vraagstelling vanuit uw programma, bewust een lezing van de gebeurtenissen geeft die bezijden de waarheid is. Wij laten de inhoudelijke discussie graag waar deze hoort en dat is niet in de media maar bij het Openbaar Ministerie en de rechtspraak." 

“Ik kan bevestigen dat mijn cliënt, op basis van het advies van zijn voormalige advocaat, aangifte tegen de heer Labyad en zijn vader heeft gedaan wegens onder meer zware mishandeling", laat de juridisch adviseur van de aannemer, Karim Aachboun, weten. "Ik heb cliënt geadviseerd zich te focussen op de mishandelingszaak. Ik zal op korte termijn hierover ook contact gaan leggen met Ajax. Voor het overige zie ik thans geen aanleiding om op de inhoudsloze reactie van de advocaat van de heer Labyad te reageren."

"Ik hoop dat het Openbaar Ministerie deze daders gaat aanpakken voor het aangedane leed jegens mij en mijn gezin. Nu mijn foto's en beeldmateriaal zijn gelekt, ben ik genoodzaakt nu in de media te reageren", laat de aannemer weten aan deze site.

AFC Ajax wil geen inhoudelijke reactie geven. “De kwestie is bij ons bekend, maar we gaan er niet op reageren”, laat woordvoerder Miel Brinkhuis weten. De club wil niet zeggen of er maatregelen zijn genomen tegen Labyad. De middenvelder is niet de enige voetballer die onder vuur ligt. Het Openbaar Ministerie vervolgt de 29-jarige oud-teamgenoot Quincy Promes voor betrokkenheid bij een steekpartij. Hij werd hiervoor gearresteerd toen hij nog speelde bij de Amsterdamse club.

*De echte naam van de aangever is bij de redactie bekend, maar vanwege privacyredenen wordt deze niet gepubliceerd.