Schokkend WhatsApp-bericht over vermeende mishandeling Zakaria Labyad uitgelekt

RTL Boulevard
maandag 27 december 2021

Ajax-middenvelder Zakaria Labyad (28) raakt in oktober dit jaar in opspraak, nadat RTL Boulevard heeft ontdekt dat politie en justitie onderzoek doen naar een ernstig geweldsincident tussen een aannemer en de voetballer en enkele familieleden. Een langslepend geschil over de betaling van een klus is medio vorig jaar volledig geëscaleerd op de oprit van de Ajacied in Blaricum. De aannemer, Hoecein Zouhri deed vorig jaar aangifte van zware mishandeling en bedreiging door Zakaria Labyad en diens vader en jongere broer. Zakaria Labyad deed op zijn beurt aangifte tegen de aannemer van huisvredebreuk en bedreiging. Nu is er een update.

"Wij laten de inhoudelijke discussie graag waar deze hoort en dat is niet in de media maar bij het Openbaar Ministerie en de rechtspraak"

Uit documenten die vandaag in handen zijn gekomen van RTL Boulevard, blijkt dat Labyad vrijwel direct na de vermeende mishandeling met een teamgenoot over het incident heeft bericht: "6 man gekomen in 10 min. Vanuit Utrecht. Hij heeft gekregen man. Politie kwam. Kale gozer zei als je bek open trekt tegen hun, ben je helemaal van mij."

Het geweldsincident heeft zich op 5 juli 2020 te Blaricum afgespeeld. Aan de confrontatie zou een langdurige ruzie vooraf zijn gegaan. De Ajacied zou, zonder tekst en uitleg te hebben gegeven, kennelijk niet tevreden zijn geweest over de uitgevoerde werkzaamheden. Om die reden is het geheel uitbetalen van de factuur (tot op heden) niet voldaan. De aannemer zou destijds via meerdere kanalen contact met Labyad hebben gezocht om opheldering te krijgen.

De aannemer, die eerder tot volle tevredenheid werkzaamheden heeft verricht in de miljoenenwoningen van mediamagnaat John de Mol, Ajax-voetballer Daley Blind en dj Martin Garrix, besloot op 5 juli 2020 verhaal te gaan halen bij de voetballer. Dat escaleerde vervolgens op de oprit van de Ajacied in Blaricum. Hierbij zou zelfs met een vuurwapen zijn gedreigd. De politie die destijds ter plaatse kwam, verrichte geen arrestaties. Zowel de aannemer als Labyad hebben later aangifte gedaan. Dit is eerder al bevestigd door zijn juridisch adviseur, Karim Aachboun: "Ik kan bevestigen dat mijn cliënt, op basis van het advies van zijn voormalige advocaat, aangifte tegen de heer Labyad en zijn vader heeft gedaan wegens onder meer zware mishandeling."

Labyad deed in augustus vorig jaar aangifte wegens huisvredebreuk en bedreiging. Deze aangifte wordt eveneens onderzocht door de politie. Destijds reageert de advocaat van de voetballer, Mariëlle van Essen, als volgt op beide onderzoeken: "Cliënt betreurt het dat de heer de media opzoekt voor een geschil dat reeds in onderzoek is bij het Openbaar Ministerie en de rechtspraak, ook wat betreft de rol van de heer zelf waartegen een aangifte loopt. De heer heeft hiermee kennelijk geen ander doel dan het beschadigen van de eer en goede naam van cliënt. Zeker nu de heer blijkens de vraagstelling vanuit uw programma, bewust een lezing van de gebeurtenissen geeft die bezijden de waarheid is. Wij laten de inhoudelijke discussie graag waar deze hoort en dat is niet in de media maar bij het Openbaar Ministerie en de rechtspraak."

Labyad is inmiddels door de recherche gehoord als verdachte in het onderzoek. De aannemer schakelde destijds bovendien een deurwaarder in om het resterende bedrag te incasseren, maar ook om beelden op te vragen van beveiligingscamera’s aan het huis van Labyad, waarop het geweldincident was te zien. De voetballer weigerde deze af te staan, maar werd daar door het Gerechtshof alsnog toe verplicht. De beelden werden in bewaring gegeven bij een onafhankelijke – erkende – gerechtelijk bewaarder, maar daar bleken ze plotseling te zijn verwijderd.

Met een kort geding probeerde de aannemer en zijn juridisch adviseur Karim Aachboun, de beelden in handen te krijgen, te meer omdat deze door het Gerechtshof in eerder stadium al aan de aannemer waren toegewezen. Het beveiligingsbedrijf kan niet verklaren waarom de beelden er niet meer zijn. De rechteroordeelde dat als er geen beelden zijn, er ook niets hoeft te worden verstrekt aan de aannemer. Aachboun heeft één minuut aan beelden in zijn bezit.

Daarnaast is er ook nieuw steunbewijs opgedoken. Zo blijkt de Ajacied kort na het incident een van zijn teamgenoten een whatsapp te hebben gestuurd waarin hij het incident bespreekt. RTL Boulevard heeft de desbetreffende documenten gelezen. De aannemer zijn juridisch adviseur Karim Aachboun, laat weten: “In het kader van wederhoor kan ik uw vragen als volgt beantwoorden. Ik kan bevestigen dat er een proces-verbaal bestaat, waarin staat dat de heer Labyad het mishandelingsincident aan een Ajax-speler heeft bevestigd met betrekking tot mijn cliënt. Inhoudelijk kan ik hierover geen andere mededeling doen.”

Mariëlle van Essen, de advocaat van Zakaria Labyad en Ajax zijn beide voor een reactie op het belastende bewijs benaderd, maar lijken zich van commentaar te willen onthouden.